05

„Ő tett alkalmassá minket arra, hogy az új szövetség szolgái legyünk, nem a betűé, hanem a Léleké, mert a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít.”

2Korinthus 3:6

Ő; Isten legyen mindig az első minden körülményemben. Valóban így van ez? Övé a dicsőség és a hatalom a mi mindennapjainkban?
Ő tett; Isten a mi teremtőnk, aki szavával megváltoztathat mindent körülöttünk és tettével mindent átformálhat bennünk és körülöttünk, képes az ünnepünket is újjáteremteni.
Ő tett alkalmassá minket; Tőle van minden alkalmasságunk, mert csak ő tud alkalmassá tenni minket, manapság oly sok mindenhez kell papír, vizsga és szakértelem, és mégis alig értünk valamihez. Amikor az Úr akar valamire használni, akkor meg lesz az alkalmasságunk.
Ő tett alkalmassá minket arra, hogy az új szövetség szolgái legyünk; A mi mennyei Atyánk szövetséget kötött velünk. Ez az új szövetség, ami mindazokkal kötetett, akik Jézus Krisztust megváltójuknak vallják. Szolgálni őt hatalmas megtiszteltetés. Képes vagyok ezt a terhet hordozni?
...nem a betűé, hanem a Léleké; A betű nagyon fontos napjainkban, hiszen ez az, ami kapcsolatot jelenthet a másik emberrel. Ez a kapcsolat egyik formája Istennel is, hiszen az ő Igéje olyan betű, ami életet ad. Naponként olvassuk és erőt ad otthon, útközben reggel és este, bárhol. Ez a betű csak akkor adhat életet, ha Lélek van benne, Isten lelke. Lehet, hogy éppen akkor nem értem, de Isten üzenni akar nekem általa – talán ezekkel a sorokkal is – és akkor a holt betű életre kellhet bennem.
...mert a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít; Igen kemény figyelmeztetés ez, mert a betű ölni is képes, úgy ahogyan tették a farizeusok, amikor értelmetlen rendszerré tették Isten törvényét, és olyankor is, amikor igékkel vagdalkozunk mi is, mert tudjuk, hogy igazunk van. Nem ez ad életet, hanem csakis az Úr Szentlelke.
Atyám, add meg nekünk ezt az alkalmasságot, hogy általa szolgálhassunk téged! Ámen.

Tikász András